top of page
nadiblokhuis

De impact van een keizersnede en hoe osteopathie kan helpen.


Het krijgen van een keizersnede heeft een hele impact op ons lichaam, maar ook op de moeder zelf. Littekenweefsel is stevig, vezelachtig bindweefsel dat je normale weefsel vervangt na een keizersnede waarbij meerdere lagen weefsel doorgesneden/gescheurd zijn. Het litteken is gemaakt van hetzelfde materiaal als normaal bindweefsel, namelijk collageen. Echter, is het collageen van een litteken van veel mindere kwaliteit dan dat van onbeschadigd bindweefsel. Ook is littekenweefsel minder elastisch en soepel.


Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat het litteken dat jij ziet zitten slechts het topje van de ijsberg is. Het litteken van een keizersnede gaat veel dieper. Van de huid die wij zien, door de spierlagen tot aan de baarmoeder.














Afbeelding: Bloomin’ uterus , READER’S CHOICE : C-SECTIONS & ENDOMETRIOSIS, 2015

Doordat littekenweefsel stugger en van mindere kwaliteit is dan normaal weefsel kunnen er verklevingen ontstaan. Dit betekent dat het litteken verkleeft raakt met je huid, spieren, bindweefsel en organen (baarmoeder). Deze verklevingen kunnen zorgen voor lichamelijke klachten, waardoor buik-, heup- en rugklachten kunnen ontstaan.


Vanaf wanneer kan ik naar een osteopaat na mijn keizersnede?

Dit kan al gestart worden als het litteken genezen is vanaf 5 tot 6 weken na de keizersnede. Daarbij maakt een osteopaat gebruik van lokale technieken die de bewegelijkheid bevorderen. Op die manier kan de behandeling klachten voorkomen of deze verminderen in het geval dat deze al aanwezig zijn. Soms ontstaan klachten pas jaren later, maar ook dan kan er met behulp van osteopathie nog goede resultaten behaald worden.


Bij welke klachten na een keizersnede kan ik langskomen bij een osteopaat?

  • Pijn ter hoogte van het litteken

  • Buikpijn in de onderbuik (verklevingen van de blaas kunnen bijvoorbeeld pijn geven van het schaambeen tot aan de navel)

  • Blaasproblemen: pijn bij urineren, vaak het gevoel van een terugkerende blaasontsteking zonder dat er ontstekingsfactoren aanwezig zijn in de urine.

  • Darmklachten: pijn bij ontlasting, buikpijn door verkleving van de darmen met het litteken

  • Rug- en bekkenklachten

  • Problemen met de buikspieren

  • Liespijn en heupproblemen door verklevingen

  • Zwaarte gevoel in de buik

  • Opgeblazen buik

  • Pijnlijkere menstruatie na de keizersnede

Hoe kan je het litteken van een keizersnede zelf losmaken?

Na een bezoek aan de osteopaat krijgt je ook uitleg mee hoe zelf het litteken te behandelen. De osteopaat kan laten voelen met welke druk en op welke locatie je moet zitten. Elk litteken na een keizersnede is weer anders. Het is belangrijk dat je niet alleen de opperhuid losmaakt, maar dat ook de diepere lagen worden meegenomen aangezien daar de verklevingen zitten. Dit kan in het begin wat onwennig zijn en pijnlijk, maar er is gelukkig snel resultaat.


Verwijzing en vergoeding osteopathie

Voor een osteopathie consult is geen verwijzing van de huisarts nodig. Je kunt direct online een afspraak inplannen met de knop bovenin het menu. NB Osteopathie is aangesloten bij het Nederlands Register Osteopathie hierdoor krijg je vrijwel bij elke behandeling een gedeelte vergoed uit het aanvullende pakket en valt niet onder het eigen risico. Voor meer informatie lees vergoedingen en kosten.

Comments


bottom of page