top of page
nadiblokhuis

Het hoofd koel houden met hoofdpijn.

Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht en ieder mens heeft er ooit wel eens last van gehad. Het is erg vervelend en kan je in je activiteiten belemmeren. Uitstraling vanuit de nek, het gevoel een band om het hoofd te hebben, druk achter de ogen, migraine. Soms kan er een duidelijke oorzaak duidelijk aangewezen worden, bijvoorbeeld wanneer de pijn samenvalt met griep. De oorzaak kan echter ook een minder duidelijk zijn. In deze blog geef ik een beter beeld van de oorzaken en hoe een osteopaat kan helpen bij klachten.

Wat zijn mogelijke oorzaken van hoofdpijn? Vandaag de dag grijpen we bij hoofdpijn snel naar een pijnstiller, die maar zelden de klachten en vooral de oorzaak wegneemt. Bij verschillende hoofdpijnen is het essentieel om op zoek te gaan naar de oorzaak. Er zijn verschillende oorzaken voor hoofdpijn te vinden, bijvoorbeeld: - Stress - Te weinig ventilatie in je leef- en/of werkomgeving - Overmatig roken en alcohol gebruik - Maag-/darmstoornissen - Rugklachten - Oog problemen De meest voorkomende hoofdpijnen in de osteopathie praktijk De meest geziene hoofdpijn soorten bij de osteopaat zijn spanningshoofdpijn en migraine. Bij spanningshoofdpijn wordt, zoals de naam al doet vermoeden de pijn veroorzaakt door een verhoogde spanning in het bindweefsel van de nek. Dit kan aanleiding geven tot uitstraling naar het achterhoofd, de slapen, het voorhoofd of de kaak. Vaak zijn er triggerpoints/spierknopen in de spieren die voor deze uitstraling zorgen. Ook kan de bloedafvoer uit de schedel belemmerd raken, waardoor een ‘zwaar en vermoeid’ gevoel in het hoofd ontstaat en eventueel een band gevoel rondom het hoofd. Migraine blijft één van de meest onbegrepen hoofdpijnen die er is. Recent is door wetenschappelijk onderzoek wel bekend geworden dat migraine een neurologisch probleem is en niet vasculair (rondom bloeddruk en circulatie hiervan), zoals lang werd gedacht. Wel is bekend dat er bij migraines ook sprake is van een hormonale invloed. Bij lichamelijk onderzoek blijken migraine patiënten bij minstens 3 van de 11 testen positief te zijn. Deze testen bestaan o.a. uit triggerpoints, waarbij de pijn alleen bij het hoofd verhoogd is. Er is verminderde beweeglijkheid van de nek, een beperking van de beweeglijkheid in de nek, pijn specifieke drukpunten en afname van kracht van de spiersterkte in de nek. Tevens zijn er vaker kaakklachten aanwezig. Wat doet een osteopaat bij hoofdpijn? De behandeling van spanningshoofdpijn of migraine begint altijd met een uitgebreide intake. Vaak is de patiënt al in behandeling geweest bij huisarts, fysiotherapeut en soms ook neuroloog, maar gaan de klachten niet over.

Na de intake zal er een onderzoek volgen. Als osteopaat kunnen we onderscheid maken door de locatie van de pijn. Spanningshoofdpijn heeft meestal een bandgevoel en zit beiderzijds, terwijl bij migraine de pijn rondom de ogen zit en meestal éénzijdig is. Maar ook de rest van het lichaam wordt bekeken, om te kijken hoe de beweeglijkheid van spieren, weefsels en organen de klachten beïnvloeden. Soms bevindt de oorzaak van de hoofdpijn zich niet in de nek, maar elders. Bij spanningshoofdpijn zien we vaak dat de spieren rondom de nek en schouders verkrampt zijn, maar kan er ook sprake zijn van een beperking in het functioneren van de heup, bekken of rug. Naar aanleiding van het onderzoek zal er worden uitgelegd wat de resultaten zijn en hoe de behandeling afgestemd zal worden op dat wat er is gevonden.

Twijfelt u of osteopathie iets kan betekenen voor uw hoofdpijn? Neem vrijblijvend contact op via info@nbosteopathie.com of boek online een afspraak in via de website www.nbosteopathie.com

Comments


bottom of page