top of page
nadiblokhuis

Osteopathie bij endometriose


Endometriose is een chronische aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies zich

buiten de baarmoeder nestelt. Daarnaast wordt het gezien als een systeemaandoening en niet meer als een aandoening van alleen het bekken. Het beïnvloedt de lever, de hersenen, zorgt voor stemmingsveranderingen en centrale pijn sensitisatie (Taylor 2021).

In Nederland gaat het naar schatting om 400.000 vrouwen. Vanwege de pijn en het ongemak heeft endometriose vaak een negatief effect op de kwaliteit van leven. Het veroorzaakt pijn, immunologische veranderingen en mogelijk ook onvruchtbaarheid of complicaties gedurende de zwangerschap.

De ziekte blijkt tot 12 jaar voor het voordoen van de eerste symptomen al aanwezig te kunnen zijn (Malvezzi 2021). Bij 66% van de vrouwen doen de eerste symptomen zich voor het 20e levensjaar.


Kan osteopathie iets betekenen bij endometriose?

Er zijn enkele wetenschappelijke studies gedaan die hebben gekeken naar het effect van osteopathie bij endometriose. Er werd vooral gekeken naar kwaliteit van leven en pijn vermindering.


Een greep uit de wetenschappelijke literatuur: osteopathie bij endometriose


In een studie van Schneider-Milo (2011) zijn vrouwen met endometriose 4 keer behandeld met osteopathie. Er werd bij de behandeling geen gebruik gemaakt van vaginale of rectale technieken. Indirecte technieken zouden vaak beter werken als er sprake is van langdurige pijnklachten. Er werd een duidelijke vermindering van de pijn gemeten evenals een verbetering van de kwaliteit van leven.


Koza (2022) deed een literatuurstudie naar de effecten van osteopathie bij chronische bekkenpijn. Duidelijk is bij het analyseren van 12 studies dat osteopathie bij chronische bekkenpijn voor pijnvermindering zorgde.


Hoe ziet een afspraak bij de osteopaat eruit?

Het eerste consult bestaat uit een uitgebreide intake over uw klachten. Zo wordt er ingegaan op uw huidige klacht maar ook doorgemaakte ziektes, medicatie, eerdere behandelingen en eventueel eerder uitgevoerde onderzoeken (bv röntgenfoto’s). Hierna volgt een lichamelijk onderzoek. Dit zal geen inwendig onderzoek zijn. Indien de osteopaat het nodig vindt kan er ook een (dynamisch) echografisch onderzoek gedaan worden. Na het lichamelijke onderzoek zal de osteopaat uitleg geven over de verbanden/relaties tussen de pijnklacht en dat wat gevonden is in het onderzoek. Endometriose gaat niet weg door middel van osteopathie, maar kan wel pijn vermindering geven en een verbetering op kwaliteit van leven.


NB Osteopathie is uniek door de combinatie van echografie en wetenschappelijke kennis te combineren om zo een passend behandelplan voor u te maken.


Verwijzing en vergoeding osteopathie

Voor een osteopathie consult is geen verwijzing van de huisarts nodig. Je kunt direct online een afspraak inplannen. NB Osteopathie is aangesloten bij het Nederlands Register Osteopathie hierdoor krijg je vrijwel bij elke behandeling een gedeelte vergoed uit het aanvullende pakket en valt niet onder het eigen risico.

Twijfelt u of osteopathie iets kan betekenen voor uw hoofdpijn? Neem vrijblijvend contact op via info@nbosteopathie.com of boek online een afspraak in via de website www.nbosteopathie.com



Gebruikte literatuur:

Oorspronkelijke titel: Endometriosis is a chronic systemic disease: clinical challenges and novel innovations

Auteurs: Taylor, Hugh S., Alexander M. Kotlyar, and Valerie A. Flores.

Verschenen in: The Lancet 397.10276 (2021): 839-852.


Oorspronkelijke titel: Endometriosis: current challenges in modeling a multifactorial disease of unknown etiology

Auteurs: Malvezzi, Helena, et al.

Verschenen in: Journal of Translational Medicine 18.1 (2020): 1-21.

Titel: The effectiveness of osteopathic treatment in women with endometriosis-related pain

Auteur: U. Schneider-Milo.

Verschenen in: Osteopathic Research, June 2011.


Titel: Osteopathic treatment in patients with chronic pelvic pain

Auteur: M. Koza.

Verschenen in: Osteopathic research Web, May 2022.

Commentaires


bottom of page