top of page
  • nadiblokhuis

Wat is het verschil tussen osteopathie en fysiotherapie?

In de praktijk krijg ik nog regelmatig de vraag: “Wat is nou precies het verschil tussen osteopathie en fysiotherapie?”.


Om te beginnen er zijn meerdere systemen in ons lichaam die samenwerken met elkaar:


* het craniosacraal systeem, dit zijn de schedelbeenderen, en de daarbij behorende zenuwen

* het bewegingsapparaat (=parietale), dit zijn alle gewrichten, beenderen en spieren

* het organensysteem (=viscerale), dit zijn de organen maar hieronder horen ook de lymfevaten en bloedvaten



Wat zijn de voordelen van osteopathie ten opzichte van een fysiotherapie?


Zowel osteopathie als fysiotherapie zijn vormen van manuele therapie die zich richten op het behandelen van klachten van het bewegingsapparaat.

Osteopathie en manueel therapeuten (verdieping binnen de fysiotherapie) gebruiken daarbij ook manipulaties, wat in de volksmond nog wel eens ‘kraken’wordt genoemd. In de fysiotherapie wordt alleen met mobilisaties behandeld en dit geeft dan ook beperkingen in behandelmogelijkheden.

Tot zo ver op het eerste gezicht dus nog niet heel veel verschil, maar wat maakt osteopathie dan zo anders?


Het grote verschil is dat een osteopaat niet alleen naar de klachten van het bewegingsapparaat kijkt maar ook kijkt naar de beweeglijkheid van de organen in het bindweefsel, het zenuwstelsel en het craniosacrale systeem. Belangrijk binnen een osteopathische behandeling is de onderlinge relatie tussen deze systemen.


Het grote voordeel hiervan is dat er dus gekeken wordt naar het totaal plaatje en niet alleen naar de beweeglijkheid van de wervelkolom. Een osteopaat zoekt dus ook naar de oorzaak van de klacht die dus ook in het orgaansysteem of cranio-sacrale systeem kan liggen of in een ander gedeelte van het bewegingsapparaat dat er mee in verbinding staat.


Maar waarom kies ik dan voor osteopathie in plaats van fysiotherapie?


De klacht is vaak een optelsom van meerdere kleine problemen die in de loop van de tijd zijn ontstaan. Bijvoorbeeld een val van de trap op ons stuitje kan jaren later voor hoofdpijn- of lage rugklachten zorgen. Een osteopaat behandeld de oorzaak (‘stuitje’) in plaats van alleen de rugklachten of de hoofdpijn welke een gevolg zijn van de val. Een fysiotherapeut zal voornamelijk de rugklachten en hoofdpijn aanpakken waardoor de klachten op den duur vaak weer terugkeren.


Een ander voorbeeld is iemand met buikklachten in samenhangen met rugklachten. Iemand met bijvoorbeeld darmklachten heeft dit vaak samen met rugklachten. De osteopaat is in staat om te onderzoeken welk verband er is tussen de voorkomende klachten en de oorzaak ervan te behandelen.


Met welke klachten ga ik dan naar een osteopaat toe?


Er zijn vele klachten die een osteopaat behandeld, waaronder:

- Hoofdpijn en migraine

- Buikklachten (obstipatie, prikkelbare darm, stoelgang, etc.)

- Nek- en rugklachten

- RSI/KANS-klachten

- Ontstekingen

- Vermoeidheidsklachten

- (stress) Incontinentie

- Gewrichtsklachten

- Revalidatie na een operatie

- Zwangerschapsklachten

- Bekkenklachten (voor en na zwangerschap)

- Menstruatieklachten

- Chronische voorhoofd- of bijholten ontstekingen

- Stress gerelateerde lichaamsklachten

- Maagproblemen (reflux, zuurbranden)

- En nog vele andere klachten


Fysiotherapeuten en osteopaten hebben een gezamenlijk doel, namelijk hun cliënt pijnvrij zien. Samenwerking kan daarom ook heel waardevol zijn. Als u wil weten of osteopathie iets voor u kan betekenen kunt u altijd contact opnemen met de praktijk.

Comments


bottom of page