top of page
  • nadiblokhuis

Nekklachten: Begrijpen, Voorkomen en Verbeteren

Nekklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat invloed kan hebben op ons dagelijks leven, variërend van werkprestaties tot onze algehele levenskwaliteit. In deze blog gaan we dieper in op de oorzaken van nekklachten, manieren om ze te voorkomen en mogelijke benaderingen voor verlichting.


Oorzaken van Nekklachten:

  1. Slechte Houding: Een van de belangrijkste oorzaken van nekklachten is een slechte houding. Lange periodes achter een bureau zitten met gebogen nek en schouders kunnen leiden tot spanning en stijfheid. Maar ook de uren die we besteden op onze mobiele telefoons waarbij we omlaag kijken op het scherm. Met gespannen schouders op de fiets of achter het stuur. Er zijn van houdingen die nekklachten kunnen veroorzaken.

  2. Overbelasting: Overmatige belasting van de nekspieren, zoals bij zwaar tillen zonder de juiste techniek, kan leiden tot overmatige spanning en pijn.

  3. Stress en Spanning: Stress heeft niet alleen invloed op onze mentale gezondheid, maar kan ook fysieke spanning veroorzaken in de nek- en schouderspieren, wat kan resulteren in pijn.

Preventie van Nekklachten:

  1. Ergonomie op de Werkplek: Pas je werkplek aan om een goede houding te bevorderen. Zorg voor een ergonomische stoel, stel je bureaustoel en computerscherm op de juiste hoogte in en neem regelmatig pauzes om te stretchen.

  2. Regelmatige Pauzes en Beweging: Sta op, loop rond en rek regelmatig je nek en schouders uit, vooral als je een zittend beroep hebt. Dit helpt de spieren te ontspannen en bevordert de bloedcirculatie.

  3. Nekoefeningen: Voer regelmatig eenvoudige nekoefeningen uit om de spieren te versterken en de flexibiliteit te verbeteren. Dit kan helpen bij het voorkomen van stijfheid.

Verlichting van Nekklachten:

Osteopathie is een vorm van manuele therapie die zich richt op het herstellen van de balans in het lichaam door middel van zachte manipulaties, strekkingen en mobilisaties. In tegenstelling tot louter het behandelen van symptomen, bekijkt een osteopaat het lichaam als één geheel, waarbij de structuur en functie nauw met elkaar verbonden zijn. Door een uitgebreide intake en onderzoek kan worden vastgesteld wat de onderliggende oorzaak is van uw nekklachten.


Conclusie:

Nekklachten kunnen variëren van mild tot ernstig en hebben vaak invloed op onze dagelijkse activiteiten. Het begrijpen van de oorzaken, het nemen van preventieve maatregelen en het zoeken naar geschikte behandelingen zijn cruciaal voor het verminderen van nekklachten. Of het nu gaat om het aanpassen van je werkplek, het doen van regelmatige oefeningen of het overwegen van osteopathie, het is belangrijk om proactief te zijn in het bevorderen van een gezonde nek en een betere levenskwaliteit. Heeft u vragen over osteopathie of twijfelt u of osteopathie kan helpen bij uw klachten? Neem dan contact op of boek een online afspraak.Comments


bottom of page