top of page
  • nadiblokhuis

Osteopathie bij ademhaling

Merk je dat je vaak oppervlakkig ademt of heb je soms het gevoel niet goed door te kunnen ademen? Dan kan het zijn dat je verkeerd ademhaalt. Ademhalen is iets dat vanzelfsprekend is en automatisch gebeurd. We denken er zelden bij na als we ademhalen, daarom is het soms ook lastig beoordelen of hier een oorzaak van klachten zit. Osteopathie kan helpen om klachten rondom de ademhaling inzichtelijk te maken en proberen je ademhaling te optimaliseren.


Een goede ademhaling vermindert stress en is belangrijk om te kunnen presteren tijdens sportactiviteiten.


Een goede buikademhaling

Met een buikademhaling maak je optimaal gebruik van je longen en middenrif. Je kunt dit controleren door te kijken of je buik bij inademen boller wordt. Als de ademhaling ter hoogte van je borstkas zit, is dit oppervlakkiger met soms duizeligheid, hyperventilatie, een benauwd gevoel en hartkloppingen als gevolg.


Oefening voor een goede buikademhaling:

  • Leg je handen op je buik

  • Adem rustig in naar je handen toe. Je voelt dat je handen worden weggeduwd door je inademing.

  • Adem rustig uit. Je voelt dat je buik weer teruggaat

  • Herhaal dit gedurende een paar minuten


Probeer door je neus in te ademen en uit te ademen door de mond. Je neus filtert meteen de lucht die binnenkomt en zorgt ervoor dat je lucht ook wat opgewarmd wordt. Dit kost ook weer minder energie voor je lichaam.


Deze oefening kun je zo vaak doen als je wilt en kan ook overal toegepast worden. Het kan je ook enorm helpen om rustig te worden als je gestrest bent.


Wat kan een osteopaat voor u doen bij ademhalingsproblemen?

Om de oorzaak van de klachten te achterhalen, onderzoekt een osteopaat het ademhalingssysteem waaronder borstkas, longen, middenrif, ribben en/of buikorganen. We sporen de oorzaak op en gaan vervolgens over tot behandeling van deze zone(s). Met manuele behandeltechnieken zorgen we ervoor dat alle bovengenoemde structuren weer voldoende mobiliteit hebben. Hierdoor zal de ademhaling

verbeteren in combinatie met ademhalingsoefeningen.


Twijfel je of osteopathie iets voor jou is? Neem vrijblijvend contact op via info@nbosteopathie.com of boek online een afspraak in via de website

www.nbosteopathie.com

Commentaires


bottom of page