top of page
  • nadiblokhuis

Wat gebeurd er met bindweefsel bij een blessure?


Wat is bindweefsel?

Het bindweefsel (fascia) speelt voor mij als therapeut een belangrijke rol tijdens de behandeling. Bindweefsel verbindt, ondersteund en omhult bijna alles in ons lichaam.

Naast stabiliteit aan ons lichaam geven moet ons bindweefsel ook goed mee kunnen glijden en schuiven als wij bewegen.

Door een blessure, stress, inactiviteit, te hoge belasting, operaties (littekenweefsel) of herhaaldelijke bewegingen voor langere tijd, hebben een negatieve invloed op de bewegelijkheid van het bindweefsel.Wat gebeurt er als het bindweefsel niet meer optimaal functioneert?

Normaal gesproken is het niet erg als het bindweefsel even niet functioneert zoals het gewend is. Het lichaam past zich dan gewoon tijdelijk aan. Als het niet een tijdelijke aanpassing is maar langdurig blijft kan dit leiden tot minder bewegelijkheid, pijn en meer spierspanning in ons lijf. Op langer termijn zorgt het ervoor dat het bindweefsel minder goed mee glijdt en schuift. Er ontstaan ‘verklevingen’ en de elasticiteit neemt af, de pijnsensoren worden hierdoor overprikkeld. Dit resulteert in pijnklachten en een verminderde beweeglijkheid. Zowel bij acute als bij chronische klachten blijkt het bindweefsel een grote rol te spelen.


Stel dat het bindweefsel niet optimaal glijdt en schuift rond de schouder, waardoor de arm volledig omhoog bewegen wordt beperkt. Dan kan het erg moeizaam zijn om iets uit een kastje boven het hoofd pakken. Een alledaagse activiteit die begint op te vallen door zo’n belemmering. Vaak lossen wij het tijdelijk slim op door de andere arm te gaan gebruiken. Maar bij langdurige beperking van het bindweefsel zal in de loop van de tijd ook de nek en boven rug mee gaan spelen als compensatie op de schouder.


Tijdens het onderzoek probeer ik altijd samen met iemand te achterhalen of er een beperking zit in het bindweefsel en hoe dit in relatie staat tot de klachten die iemand ervaart. Door middel van rektechnieken en behandeling van een gehele regio en niet enkel het gewricht zal de bewegelijkheid toenemen. Er zullen ook tips gegeven worden om de bewegelijkheid te onderhouden en op termijn te verbeteren. Het doel van de behandeling is om weer pijnvrij te kunnen functioneren en genoeg handvaten te hebben om thuis aan de slag te kunnen.


Dus ervaart u pijnklachten of een bewegingsbeperking? Denk eens aan uw bindweefsel!

Comentários


bottom of page