top of page
  • nadiblokhuis

Hoe reageert een lichaam op stress?

Om beter te begrijpen wat stress doet met ons lichaam, een uitleg over ons zenuwstelsel. Ons lichaam kent een willekeurig zenuwstelsel= ik ga een thee kopje vastpakken en onwillekeurig zenuwstelsel = bijvoorbeeld onze hartslag, ook wel het autonoom zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel bestuurt organen, bloedvaten en klieren. Het zorgt ervoor dat het interne milieu van ons lichaam in balans blijft. Dit autonome zenuwstelsel is weer onder te verdelen in een orthosympathisch en een parasympathisch deel.

Wanneer we actief bezig zijn in ons dagelijks leven met bijvoorbeeld sporten, wordt onze orthosympaticus actief. Onze orthosympaticus zorgt er dan voor dat het lichaam een hogere hartfrequentie krijgt, verwijding van de bloedvaten in de spieren, een hogere ademfrequentie en het remt de spijsvertering. Wanneer het lichaam in rust is wordt de parasympathicus actief. De parasympathicus stimuleert de stofwisseling, celvernieuwing en de opbouw van onze lichaamsreserves. Deze zorgt dus voor ons herstel. Eigenlijk is de orthosympathiscus het gaspedaal en de parasympathicus het rempedaal en ons oplaadstation in het lichaam. Om goed te functioneren moeten de orthosympathicus en parasympathicus in balans zijn.


Wat doet stress met ons?

Wij kunnen als mens twee soorten stress ervaren, positieve stress en negatieve stress. Of stress positief of negatief ervaren wordt, hangt af van het gevoel of de emotie die het oproept bij iemand, maar ook aan de voldoening die wordt beleefd als het is afgerond.

Belangrijk om te weten is dat ons lichaam geen onderscheid kan maken tussen negatieve en positieve stress. Daarom is het belangrijk om een balans te zoeken tussen inspanning en ontspanning.

Stress zorgt ervoor dat ons orthosympathische zenuwstelsel actief is. Dit kan een normale en goede reactie zijn indien de stress kortdurend is. Wanneer we een examen hebben of belangrijke presentatie moeten geven is deze stress ook gezond en positief. De stressprikkel is dan ook kort en krachtig en daarna kan het lichaam weer herstellen (parasympathicus). Dit verklaard ook dat we met stress soms beter functioneren, ons lichaam is tenslotte in paraatheid gebracht voor actie.

Waarom chronische stress ons ziek maakt of lichamelijke klachten geeft?

Bij te veel of te langdurige stress kan het doorslaan naar de andere kant. Het zenuwstelsel kan niet goed meer terugschakelen naar de rustmodus, dus het lijf blijft alert. Wanneer het lichaam in rust reageert alsof het nog een activiteit aan het doen is, is er sprake van “chronische stress”. Dit heeft ook gevolgen voor de hormoonhuishouding en het afweersysteem. Systemen raken opgebrand en het lichaam komt in een uitputtingsfase. We leven in een maatschappij waarin we meer stressprikkels krijgen en ook langduriger blootgesteld worden aan stress. Denk bijvoorbeeld maar aan een deadline op het werk, een gezinssituatie die stress oplevert, prestatiedruk bij kinderen die steeds groter wordt en een wereld waarin het meer draait om het perfecte plaatje. Doordat er geen fysieke uitlaatklep is bij eerder genoemde stress situaties en doordat de stress aanhoudt, blijven de stresshormonen langer in ons bloed razen. Dit kan leiden tot gezondheidsklachten als spijsverteringsklachten, nekklachten, hoofdpijn, moeizaam in slaap vallen of een gestoorde slaap, concentratieproblemen overdag en ontstekingen in het lichaam.

De stressfactoren kunnen niet altijd direct weggenomen worden. NB Osteopathie kan echter wel helpen om het lichaam meer in balans te brengen, waardoor het stress beter kan verwerken en u beter kunt omgaan met uw stress en gezondheidsklachten.

Heeft u vragen of twijfelt u of NB Osteopathie iets voor u kan betekenen? Neem dan contact op met de praktijk via info@nbosteopathie.com, 06-38431462 of maak direct online een afspraak.댓글


bottom of page